Pielegnacja desek sztorcowych

Wiedza obowiązkowa!
Deski do krojenia tzw. sztorcowe to szczególny rodzaj desek, w których drewno ułożone jest w przekroju poprzecznym, a nie jak w innych deskach w podłużnym. Poza efektownym wyglądem, otrzymujemy korzyść w postaci większej odporności powierzchni deski na cięcia nożem i generalnie większej jej żywotności.
Poniższy rysunek przedstawia przekroje drewna.
Dzieje się tak dlatego, że w przekroju poprzecznym kanaliki doprowadzające substancje odżywcze umieszczone są od góry do dołu. Biegną one więc od korzeni drzewa do jego góry. Gdy nacinamy deskę sztorcową nożem, jego ostrze slizga się pomiędzy tymi kanalikami i w dużo mniejszym zakresie kaleczy strukturę drewna.
Poniższe zdjęcie przedstawia kanaliki w przekroju poprzecznym w dużym powiększeniu
Tyle wyjaśnienia o budowie deski sztorcowej. Dlaczego więc wymaga ona szczególnej pielegnacji?
Ponieważ tymi kanałami, które są cały czas otwarte, deska chłonie wilgoć. W deskach tradyjnych (o przekroju podłużnym) mamy te kanały tylko na obrzeżach deski, a tu na całej jej górnej i dolnej powierzchni. Nastepuje tutaj nieuniknione zjawisko wysychania gónej części szybciej niż dolnej, co możę doprowadzić czasami do lekkiego wypaczenia.
Dlatego z naszego doświadczenia, kilka przydatnych rad, aby z minimalizować ryzyko :
- po skończonym krojeniu i umyciu ustaw i pozostaw deskę sztorcową w pionie (przydatny stojak)
- używaj deski dwustronnie, na przemian
- systematycznie dokonuj pielegnacji olejem i woskiem (zmniejszy to chłonność kanałów)
- na wzór światowej klasy mistrzów kuchni, w ostateczności podkładaj pod deskę sztorcową mate. I nie jest to żart, tylko praktyka szefów kuchni.
Komentarze
Brak komentarzy tym razem!
Zostaw Twój komentarz