Dlaczego deski z drewna klejonego?

Warto wiedzieć
Otrzymujemy od Was bardzo dużo pytań, dlaczego produkujemy deski klejone z kilku elementów. Ba, czasami nawet jest to formą krytyki jakoby lita deska jest bardziej wartościowa. W tym momencie zatrzymam się nad terminem „lite drewno” Faktycznie w przeszłości oznaczało to kawałek drewna wycięty z tarcicy. Obecnie rynek tym terminem określa wszystkie produkty wykonane z drewna bez dodatku innych materiałów, bez względu czy drewno jest klejone czy nie.
No dobrze definicje za nami, ale co tym klejeniem? Przecież dużo łatwiej z punktu widzenia pracochłonności byłoby produkować deski do krojenia z jednego kawałka. Moglibyśmy ominąć cały proces formatowania tarcicy na poszczególne mniejsze elementy, klejenia i następnie ściskania w specjalnych prasach kilkadziesiąt godzin. Czas i pieniądze w kieszeni. Ale tutaj kłaniają się właściwości użytkowe klejonego drewna takie jak :
- Dużo większa wytrzymałość i elastyczność, deska nie ulega paczeniu i wyginaniu. Należy pamiętać, że nawet stosując się do naszych zaleceń w użytkowaniu desek kontakt z wodą jest nieunikniony
- Nie pęka, ponieważ naturalne naprężenia są kompresowane w miejscach łączenia
- Można dokonać większej selekcji poszczególnych elementów tarcicy podczas wycinania mniejszych kawałków i odrzucić te o najsłabszych parametrach. Przy jednym litym dużym formacie w praktyce jest to niemożliwe. Dlatego producenci takie duże kawałki szpachlują zacierają lub zalewają wypełniaczami, co w oczywisty sposób obniża wartość użytkową
Tak więc chcąc produkować najwyższej jakości deski do krojenia koniecznym staje się stosowanie technologii drewna klejonego. Oczywiście część klientów będzie wolało deskę wykonaną z jednego kawałka nieklejonego drewna, bo po prostu taki mają gust. Ale to nie zmienia faktu, że drewno klejone jest najlepsza opcją dla desek do krojenia.
Komentarze
Brak komentarzy tym razem!
Zostaw Twój komentarz